E-post
Postadress
Gastronomiska Vännerna GMV
c/o Vinkällaren Grappe
Grevgatan 5
114 53 Stockholm

Mer om oss

Gastronomiska Akademiens och Måltidsakademiens Vänner (GMV)
GMV är en ideell förening med inriktning på gastronomi, måltidskultur och ökade kunskaper om mat och dryck. Våren 2006 gick de båda vänföreningarna ihop, eftersom de ansågs ha mycket likartade verksamheter.

Föreningarnas syften är att stödja respektive akademi:
Gastronomiska Akademien, med inriktning på gastronomisk kultur.
Måltidsakademien, med inriktning på forskning. 

GMV:s huvuduppgifter är:
• Stödja de båda akademiernas verksamheter.
• Samla medlemmarna till kunskapsgivande och angenäma sammankomster inom ramen för ämnena gastronomi och måltidskultur.
• Medverka vid utdelning av gastronomiska utmärkelser och stipendier.
• Medverka till utgivning av Gastronomisk Kalender och andra skrifter.
• Bidra till projekt inom forskning och utbildning med anknytning till måltidens kultur.

E-post
Postadress
Gastronomiska/Måltids- akademien C/O Vännerna, Vinkällaren Grappe
Grevgatan 5
114 53 Stockholm

Akademierna

Gastronomiska Akademien – en förvaltare av svensk matkultur

Gastronomiska Akademien värnar om och verkar för den gastronomiska kulturens och gastronomins utveckling i vårt land. Gastronomiska Akademien instiftades den 6 november 1958 av tonsättaren Sten Broman, författaren Fritiof Nilsson Piraten och hovtraktören Tore Wretman, med målet att främja och utveckla den gastronomiska kulturen i Sverige. Akademien verkar för att höja kunskapen om gastronomi genom att uppmärksamma framstående insatser inom mat och dryck, dela ut belöningar samt stödja utgivningen av gastronomisk litteratur. Akademien består av sjutton ledamöter, inspirerade av Svenska Akademiens struktur.
Besök sidan

Måltidsakademien – förvaltare av svensk måltidskultur

Måltidsakademien, med syftet att främja forskning och utveckling kring måltiden ur ett helhetsperspektiv, grundades den 19 oktober 2000 av Gastronomiska Akademien och Vin- & Sprithistoriska Museet. Akademien verkar för att bevara och sprida kunskap om hela måltiden – från råvara till dukning och gästfrihet – och att främja forskning, dokumentation och utbildning kring svensk måltidskultur, med särskilt fokus på tradition och nyskapande i harmoni.
Besök sidan
Vänföreningen är Gastronomiska Akademiens förlängda arm i att sprida gastronomiska kunskaper och skapa härliga måltidsupplevelser. Stephan Rössner, Tallrik 12

Frågor & svar

Varför ska jag vara med i Gastronomiska Vännerna?
Enkelt. Du kommer in i en härlig gemenskap av likasinnade som gillar god mat, gärna med det där lilla extra som förhöjer njutningen. Vi träffar kockar och krögare som presterar något utöver det vanliga. Vi träffar odlare, fiskare och producenter. Ibland fördjupar vi oss i forskningen inom livsmedel och gastronomi. Vi gör spännande och berikande resor inom gastronomins underbara värld. Vi provar goda viner och andra drycker. Och vad helst som bidrar till livets goda.
Varför finns vänföreningen?
Vänföreningen stödjer Gastronomiska Akademien och Måltidsakademien genom att bidra till deras verksamheter. Till exempel vid utdelningar av Akademiens belöningar – medaljer och diplom för berömvärda insatser. Vi medverkar i årsboken Gastronomisk Kalender och uppmärksammar forskningsprojekt kring måltidskultur.
Vem kan bli medlem i föreningen?
Alla som är intresserade av god mat, gastronomi, mattraditioner och måltidskultur är välkomna som medlemmar.
Vad får jag vara med om som medlem?
Härliga måltidsupplevelser, seminarier, studiebesök, vin- och dryckesprovningar, resor och exklusiva sammankomster som du inte lika enkelt kan ordna på egen hand.
Hur används medlemsavgiften?
Den används för att finansiera föreningens aktiviteter och för att stödja de akademiska verksamheterna inom gastronomi och måltidskultur..
Hur får jag veta vad som händer i Gastronomiska Vännerna?
Som medlem får du inbjudan till alla aktiviteter via e-post. Aktuell information finns också på föreningens hemsida.