Aktuellt

Information från kansliet

Adress Vännerna, c/o Vinkällaren Grappe, Grevgatan 5, 114 53 Stockholm. E-post: vannerna@akademierna.se Bankgiro 5727-8335  www.akademierna.se

Möte med gastronomiska forskare 21 oktober

Välkomna den 21 oktober till Kungl. Skogs- och Lantbruksakademien. Årets tema är ”Måltidens betydelse i svenskt kulturliv” och vi får möta de nya stipendiaterna om berättar om sin kommande forskning.

Testa kött i världsklass

Unik provsmakning i mat- och köttemplet ERTH 15 oktober. Möt tre välmeriterade kockar med erfarenheter från Gondolen, Sturehof, Operakällaren och Urban Deli, nu basar de i Hötorgshallens fantastiska kök. För Vännerna anordnar de en exklusiv, unik köttprovning av det bästa köttet i världen, från svenskt kvalitetskött till wagykött.

Höstens gastronomiska

Möt Jonas Lagerström – en av våra mest meriterade och utmärkelsetyngda stjärnkockar. Vännerna har nu fått förmånen att boka hela Celeste den 23 september.

Kräftskiva på Sturehof

Vännerna startar säsongen med att äta kräftor på Sturehof. På allmän begäran från Vännerna äter vi nu kräftor i Sturehofs salonger onsdag
den 20 augusti kl. 18.00

Nomineringar

Välkomna med nomineringar till Gastronomiska Akademiens belöningar för 2025
Nu är det dags att föreslå personer/företag inom måltidsområdet i Sverige som du/ni tycker ha gjort en berömvärd insats.

Utlysning av stipendier

Gastronomiska Stiftelsen 2025. Utlysning av stipendier på temat ”Måltidens betydelse i svenskt kulturliv”.
Stiftelsen utlyser 2-3 stipendier, i storleksordningen 50 000 – 100 000 kr.

Arbetet med att ta fram en svensk kulturkanon har aktualiserat frågor kring måltidens roll i kulturlivet. Några exempel på frågor skulle kunna vara: Vilken roll har måltider haft i kulturarrangemang, såväl i historia som nutid? Kan måltiden i sig ses som ett kulturuttryck? Är måltidsgestaltningar jämförbara med andra typer av scenkonst? Kan måltidslitterära verk ingå i en litteraturkanon? Gastronomiska stiftelsen vill med denna utlysning uppmuntra till forskning om måltidens roll i svenskt kulturliv.

Årsmöte 2025

Årsmötet hålls i en separat lokal på Villa Foresta, där vi efter sedvanliga förhandlingar får lyssna till Charlotte Birnbaum, Gastronomiska Akademien tallrik nr 9. Läs mer och anmäl dig

Exklusiv matresa till Slussens Pensionat på Orust i 8-9 maj

I det vackra Bohuslän ligger Västkustens pärla, Slussens Pensionat, där David Lundqvist, Årets Kock 2018, är kock och delägare. David har tagit fram en exklusiv måltid speciellt komponerad för Vänföreningen. Utöver middag kommer Adriaan van de Plasse och föreläser om ”Ostron & Havets läckerhet” Läs …

Läs mer

Bli expert på Gin!

Och inte vilken gin som helst utan världens mest prisbelönta gin, nämligen Hernö Gin! Nyfiken på gin? Mängden ginsorter exploderar och inte minst svenskt gin, som nu väcker stor och berättigad uppmärksamhet både här hemma och i världen. Läs mer och anmäl dig

Mästerkocken Markus på Tegelbacken!

Mitt på Tegelbacken ligger en pärla till restaurang med Markus Aujalay som krögare och den 26 mars är vi från Vännerna välkomna till en riktigt härlig vårlig matupplevelse!Köket är svenskt-franskt och vi kommer att bli serverade tre mellanrätter och en dessert. Menyn är just nu …

Läs mer