Aktuellt

Information från kansliet

Adress Vännerna, c/o Vinkällaren Grappe, Grevgatan 5, 114 53 Stockholm. E-post: vannerna@akademierna.se Bankgiro 5727-8335  www.akademierna.se

TASTE magazine Nr 2, 2023

Alltid lika glad. Hade nöjet att för drygt 20 år sedan arbeta i ett av planetens något varmare länder. På vintern var det varmt med någon enstaka regnskur för att på våren gå mot ännu varmare väder som till sommaren byttes till bokstavligt talat ökenvärme. …

Läs mer

TASTE magazine Nr 1, 2023

Ibland är det enkla gott nog. Efter en lång mörk höst och vinter är man ett ganska lätt offer för allehanda vårkänslor. För egen del är de rätt sansade och bygger mest på iakttagelser i naturen. En flock återvändande tofsvipor på fältet, en snödroppe eller …

Läs mer

Christina Möller Foto: Ronnie Ritterland / Sveriges Radio

Ordföranden har ordet

Bästa Gastronomiska Vänner! Välkommen till höstens aktiviteter med Vännerna. Vi planerar att under hösten/vintern erbjuda en rad intressanta och välsmakande möten. Ostron på Melanders, 22 oktNils Molinder guidar oss bland många ostronsorter. Nils har skrivit fyra nya böcker skaldjur, fisk, ostron och sill och strömming …

Läs mer

TASTE magazine Nr 4, 2022

Odlingens ironi… I år växer det ett veritabelt hav av gröna ärtor precis utanför staketet runt den södra delen av redaktionen. Det är lite av en premiär för vår granne som nu blivit godkänd för denna som vi förstår lite mer ömtåliga gröda. Det var …

Läs mer

SAMTAL MED SILVERMEDALJÖREN LISA LEMKE

Möt Gastronomiska Akademiens Silvermedaljör i ett samtal med Ingela Stenson på Youtube Ung halländsk matprofil –  tevekock, kokboksförfattare och föreläsare. Lisa har medverkat i TV- programmen Historieätarna, Sommarkväll, Grillmästarna, Sverigeresan, Mitt Kök och varit programledare i ”Timjan, tupp och tårta” 2018 och 2019. Startade för …

Läs mer

Europeisk-, Nordisk- och Svensk gastronomis bakgrund och framväxt

Cajsa Warg fyller 318 år!

Kära vänner med gastronomi i fokus, Med anledning av födelsedagen bjuder Cajsa Warg Akademien in till ett webbinarium om, Europeisk-, Nordisk- och Svensk gastronomis bakgrund och framväxt, den 23 mars 2021, kl. 17:00 – 18:00 via akademiens Youtube-kanal, https://youtu.be/UIvqQnXIFXQ. Cajsa Warg Akademien är en regional …

Läs mer

SAMTAL MED GULDMEDALJÖREN PER BENGTSSON, PM & VÄNNER

Möt Gastronomiska Akademiens Guldmedaljör i ett samtal med Jan Sterner på Youtube Per Bengtsson låter oss följa med på sin 29-åriga resa med sitt gastronomiska livsverk, PM & Vänner i Växjö. Han delar med sig av inspiration och kunskap av vilka han drivs i sin …

Läs mer

Nya Svenska Matvaror

Gastronomisk kalender 2021

Våra svenska matvanor Våra svenska matvanor är alltid i rörelse. Den globala utvecklingen, om än för tillfället bromsad, gäller både införsel av spännande råvaror från världens alla hörn, och det faktum att många av oss rest och upplevt nya matkulturer, som vi tagit till oss. …

Läs mer

Vännernas årsmöte

Bästa gastronomiska vänner! Den 8 september hade Vännerna ett historiskt årsmöte på den digitala plattformen Starleaf. Styrelsens presidium var samlade på Kungl. Skogs- och Lantbruksakademien där sändningen utgick ifrån. 23 Vänner var anslutna till mötet. Årsmötet godkände verksamhetsberättelsen inkl. den ekonomiska redovisningen. Revisorerna föreslog årsmötet …

Läs mer