Ordföranden har ordet

Bästa Gastronomiska Vänner!

Pandemin klingar av och vi ser fram emot att äntligen få möta Er Vänner på riktigt igen!
God mat och dryck bland Vänner är precis vad vi längtar efter nu när våren snart är här med ljus, glädje och förhoppningar. Styrelsen har planerat ett spännande och innehållsrikt program. Alla datum och detaljer är inte helt klara, men börja ladda kalendrarna nu för glada stunder i Vänners lag.

Portal Restaurant vid St Eriksplan inbjuder oss till en spännande måltid i mitten av mars. Klas Lindberg, smålänning från Åseda och Årets Kock 2012, inbjuder oss till sin krog med personlig känsla där omsorgen om helheten och kombinationen av mat och dryck står i fokus.

Gastronomiska Akademiens Belöningsfest hålls den 3 april på Riddarhuset. Det blir en dubbel fest där13 belöningsmottagare prisas, sex från 2020 och sju från 2021. Dubbelt härligt också att kunna hålla denna fest i vårens tid. Vi äter smörrebröd och dricker ett glas vin.

Carl Jan Granqvist kommer att erbjuda Vännerna att komma till Saxå Herrgård den 29 och 30 april och den 1 maj. Saxå är en plats för kulinariska och kulturhistoriska upplevelser i ett sägenomspunnet Bergslagen, där poesi och saga fortfarande leker kurragömma med livet. Herrgården är vackert belägen vid sjön Saxen mellan Filipstad och Grythyttan.

13,14 och 15 maj hålls Ostfestivalen på Münchenbryggeriet.

Årsmötet blir den 17 maj på Vår Gård i Saltsjöbaden. Gastronomisk Kalender har i år temat ”Måltiden som Konstart” och därför är det perfekt att besöka Vår Gård som kan erbjuda både fantastiska måltider och högklassig konst.

Korvfestivalen är flyttad och genomförs den 4,5,6 juni på Münchenbryggeriet

En glad nyhet som kan bli vårens gastronomiska höjdpunkt är att vi just nu pratar med Operakällarens nye kökschef Viktor Westerlind om ett arrangemang för Vännerna senare i vår, förmodligen i slutet av maj. Dag och prislapp är ännu inte klart, men sug på denna goda karamell så länge.
Viktor är en av våra mest meriterade kockar. Som 25-åring 2009 vann han Årets Kock. Då jobbade han på F12 med Melker Andersson. Därefter han Viktor hunnit med bland annat Franzén och de senaste åren har han jobbat med Tommy Myllymäki på stjärnkrogen Aira på Djurgården. Viktors ambitioner i en av världens vackraste matsalar är en klassisk gastronomi i moderniserad tappning. Grundaren och föregångaren Tore Wretman och Werner Vögeli skulle säkerligen känna sig mycket nöjda med Viktors skickliga hantverk.

Så, kära Gastronomiska Vän, förbered dig på en exklusiv och oförglömlig upplevelse i Stockholms mest kända mattempel. Vi återkommer med detaljerna så snart vi kan och när du kan boka ditt deltagande.

Christina Möller/styrelsen
Ordförande
e-postadress: moller.christina43@gmail.com