Datum och tid
Plats
Arrangör
I flera år har Vännerna haft förmånen att få träffa gastronomiska forskare på Kungl. Skogs- & Lantbruksakademien. I år har en forskaren Simon Ekström erhållit stipendium från Gastronomiska Akademiens Stiftelse. Han gjorde en kort populär redovisning om sin forskning ”Hummer på bordet”.
Gastronomiska Akademiens stiftelse har fått tre nya ledamöter som var och en presenterar sina aktuella arbeten.
Håkan Liby, f.d. landsantikvarie tog med tre-fyra av sina egna böcker och gav en bild av Uppländsk matkultur genom dem. Håkan berättade om uppländsk brödkultur, uppländsk matkultur i vardag och fest, specifikt om Grönsöö – köket och julen.
Richard Tellström,måltidsetnolog talade om sin nya bok om svensk restauranghistoria under 700 år. ”Från krog till krog” heter den och kommer ut i dagarna, medförfattare är fil.dr. Håkan Jönsson. Det är den första restauranghistoriska boken i svensk gastronomisk forskningshistoria som tar ett kronologiskt grepp på uteätande och följer svensken från medeltidens ölbodar till samtidens food trucks. Och allt däremellan.
Karsten Thurfjell, producent och redaktör på Sveriges Radio, talade om Årets Måltidslitteratur
Efter föreläsningarna avslutade vi med en lätt måltid i KSLAs vackra källarvalv.