Odlingens ironi…
I år växer det ett veritabelt hav av gröna ärtor precis utanför staketet runt den södra delen av redaktionen. Det är lite av en premiär för vår granne som nu blivit godkänd för denna som vi förstår lite mer ömtåliga gröda.
Det var mycket fix och tricks innan sådden och allt övervakas nu i detalj för att följa hur de små gröna ärtorna utvecklas innan det är dags för skörd. Detta då med stora ärttröskor som skördar baljorna utan att ärtorna skadas. När det blir dags kommer vi att bänka oss på första parkett för att titta på skådespelet när de stora maskinerna anländer. Kanske har det också innan dess slunkit ner en och annan ärta som prov. Kanske.
Lite ironiskt då att det som våra grannar sår på fälten runt om oss inte verkar fungera lika bra i vår egen köksträdgård. Som bokstavligt talat har precis samma jord som fältet på andra sidan staketet. Runt oss har vi nu nämnda gröna ärtor och också majs och bönor. Alla grödor växer så det formligen sprutar med ett undantag, våra. De små plantor vi förgrott och omhuldat i växthuset rör sig knappt alls där de står i vår för året betydligt förstorade köksträdgård. Vi förstår att det ibland tar tid för växter att etablera sig men vi ser en viss ironi från ibland tar tid för växter att etablera sig men vi ser en viss ironi från någon därovan i det hela. Nästa år blir det nog ett annat fokus, en del frön åker direkt ner i jorden utan att passera växthuset. Ibland är det liksom ingen ide att göra sig till känns det som. Om det funkar? Tja, det får vi se om ett år. Men man vet aldrig, ibland kommer ju en del ikapp på upploppet. Vi håller tummarna och för att vara ärliga så har vi ju faktiskt lyckats med en del. Det gäller bara att veta var att lägga ner sin tid och arbete och det får man bara genom att prova sig fram. Och möjligtvis på Google.
Några som är desto mer duktiga på att odla och få fram önskade resultat kan vi läsa om i detta årets fjärde nummer av Taste. Vi besöker bland annat landets största cigarrproducent Tektor Cigars i Stenkumla strax söder om Visby på Gotland. Som av en händelse får vi också lära oss om Bärta, produkter gjorda av fermenterad svensk ekologisk gul ärta. En helt klart spännande innovation och produkter helt i tiden. En tradition för många under främst den varmare delen av året är att dricka ett glas rosevin eller två. Det har också vi gjort och där givetvis passat på att ha svenska druvor i glasen.
Som vanligt kan vi också presentera lite blandade i nyheter i magasinet och det med fokus på livets goda. Vi önskar er alla en synnerligen god läsning. Måhända under en eller annan paus i arbetet när vi nu går in i en av våra absoluta favoritperioder under matåret — skördetiden.
Carl Wachtmeister
Chefredaktör
Hyperlänkar:
TASTE Magazine – 2022 nummer 4