30 år i gastronomins tjänst

Det officiella namnet är långt och tungvrickande – Gastronomiska Akademiens och Måltidsakademiens Vänner – med de kallar sig helt enkelt bara för Vännerna, några hundra aktiva gastronomer i vårt matintresserade land.

De första sonderingarna för att bilda en vänförening till Gastronomiska Akademien togs vid ett möte på Tyrol 1988. Året efter bildades föreningen som idag har ett finger med i det mesta av vikt som sker i det gastronomiska Sverige.

Tidigare presenterades årets upplaga av Gastronomisk Kalender, som ges ut av Måltidsakademien. Vännerna fick tillfälle att höra några av bokens författare vid en sammankomst på Carlsons Förlag, och ett exemplar av Kalendern ingår i medlemskapet. Den unika boken gavs i år ut för 60:e gången.

Nästa celebra sammankomst sker i mitten av januari. Då är det dags för den stora Belöningsfesten på Riddarhuset,  när Gastronomiska Akademien delar ut årets belöningar och diplom till personer som gjort bedömvärda insatser för gastronomin. Efter den högtidliga utdelningen, i närvaro av ett antal akademiledamöter, blir det festmiddag i den anrika miljön.

Däremellan har Vännerna kunnat äta gåsmiddag, besöka en ny restaurang och göra marsipangodis till jul tillsammans med kändiskonditorn Magnus Johansson.

Unika träffar

Huvudpersonerna är förstås Gastronomiska akademien, som är kulturinriktad och Måltidsakademien med fokus på forskning. I hägnet av dessa institutioner är året för Vännerna fyllt av en lång rad möten och aktiviteter av varierande slag, alla med tonvikt på den goda och givande måltiden. Man gör resor, man besöker odlare, man går på mässor, man provar mat och dryck.

-Alla våra träffar är unika, säger Christina Möller, som leder Vännerna sedan 2010.

-Ta våra ambassadbesök till exempel med tonvikt på respektive lands mat och gastronomi. Vi har besökt bland annat Norge, Danmark, Finland, Peru, Korea, Georgien och Chile. Ingen annan kan erbjuda sådant till sina medlemmar.

-För mig är kunskap om mat och dryck viktigt och varje år i september brukar vi ha en temakväll. Det har handlat om exempelvis äpplen, potatis eller nya grödor. Intressant och lärorikt.

-Men allra mest uppskattar de flesta ett besök på en riktigt bra restaurang, som gjort något extra för Vännerna.

 Maud LIndblå