Povel Ramel på Hasselbacken

Povel Ramel hyllas med staty vid Cirkus och specialmeny på Hasselbacken den 31 maj 2023

Povel Ramel var en av Sveriges stora revyförfattare, tillika kompositör, pianist och underhållare. Den 31 maj avtäcker hans barn Lotta Ramel och Mikael Ramel en bronsstaty föreställande Povel utanför Cirkus. Detta blir slutklämmen på ett 100-årsjubileum som också uppmärksammas av restaurang Hasselbacken med en meny komponerad i Povels anda.

Povel Ramel föddes 1922 som friherre i ätten Ramel och blev känd i hela Sverige för sina Knäppupp revyer, kluriga halsbrytande texter och melodier som till exempel ”Titta det snöar””The Gräsänkling Blues””Underbart är kort”. Povel Ramels betydelse för svensk nöjes- och humorhistoria är stor och hans verk har kommit att leva vidare långt efter hans död 2007, vilket också är anledningen till jubileet. 

Mats Bodin från Povel Ramel-sällskapet har tagit initiativet till att hylla Povel med en staty och Lasse Åberg har formgivit den. 

Hasselbackens köksmästare Patrik Almèn har skapat en hyllningsmeny i Povels anda, där det bland annat serveras ”dyddor” (Povels eget namn för sina drinktilltugg), gärna tillsammans med hans favoritdrinkar Dry Martini eller Old Fashioned.

Povel Ramel var mycket intresserad av mat och dryck och satt vid stol nr 4 i Gastronomiska Akademien, en plats som idag innehas av kulturjournalisten Karsten Thurfjell.

Povelmenyn på Hasselbacken är inspirerad av 1987 års gastronomiska kalender ”Vanliga palsternackan för Gottegrisar”, som författades av Povel och Hasse Alfredson, även han ledamot i Gastronomiska Akademien. Kalendern rymmer menyförslag månad för månad och humoristiskt matrelaterat material som Korvsord och kortspelet Den stora Matkampen.

Program 31 maj 16.00–17.00.

Plats: trappan framför Cirkus restaurang.
Mats Bodin och Anders Eldeman från Povel Ramel-sällskapet och Carl Jan Granqvist från Gastronomiska Akademien håller tal och berättar om Povel.

Jazzbandet 8&1/2 spelar.
Lotta Ramel och Mikael Ramel avtäcker skulpturen.

Därefter välkomnar Hasselbacken med Povelmeny.
Middagen á 625 kr exkl dryck kan bokas här

Povelmeny:

  • ”Dyddor”, fyllda krustader till drink före maten
  • Lerpottasill, brynt smör, rödlök, ägg
  • Gödkalvstek, grönsparris, gräddsås, kvittengelé
  • Rabarberpaj, jordgubbar, vaniljsås

Till middagen framför sångaren Per Öhagen och pianisten Marcus Möller Povels musik. Festligheterna och firandet av Povel Ramel är en del av Stockholms gastronomiska huvudstadsår.

Kontakt på Povel Ramel sällskapet och ordförande för insamlingsstiftelsen för Povel Ramel-skulpturen: Mats Bodin 070-656 85 02.

Här finns all information om avtäckning och middag.

Man bokar middagen direkt via Hasselbackens hemsida.
De har 50 platser tillgängliga och det är först till kvarn som gäller. Man betalar på plats.

Middag på denna länk: https://hasselbacken.com/sv/restaurang/#middag

Länk till originalinlägget:
Stockholm – European Capital of Gastronomy
(Foto på Povel Ramel: Jacob Forsell).