Gastronomiska Stiftelsen – Förteckning över utlysningar och stipendiater
2004 Tema: Gastronomi och hälsa i vardagen
100 000 kronor:
Ylva Mattsson-Sydner, Institutionen för kostvetenskap, Umeå universitet: Villkor och möjligheter för mat inom äldreomsorgen.
Inger M Jonsson, Institutionen för restaurang och måltidskunskap, Örebro universitet: Gastronomi, välbefinnande och hälsa
25 000 kronor:
Cecilia Hauer, Institutionen för kostvetenskap, Umeå universitet: Unga med celiaki i Sverige – upplevelser och hantering av den glutenfria kosten
Erika Nordin, Institutionen för Restaurang och Måltidskunskap, Örebro universitet: Smakpreferens – riskfaktorer för hjärtkärlsjukdom
2005 Tema: Gastronomi och entreprenörskap
100 000 kronor:
Håkan Jönsson, Lund: Lokal gastronomi i en global upplevelseekonomi. En studie av mat, ursprung och upplevelseskapande.
Jonathan Metzger, Stockholm. Husmanskostentreprenören: Tore Wretmans omdaning av det svenska kulinariska fältet.
25 000 kronor:
Ann-Louise Rådström, Umeå: Naturligt är bättre? En kulturanalytisk studie av konsumenters tankar kring lokalproducerade livsmedel.
Lena Mossberg, Göteborg: Tryffelns betydelse för sin omgivning på Gotland.
Ett stipendium om 5 000 kronor tilldelades Ingemund Hägg, Uppsala, för studier i knäckebrödets historia.
2006 Tema: Gastronomi och matkultur
100 000 kronor:
Eva Gullberg, Tema barn, Linköpings universitet Mätt på rätt sätt – en studie om hur barn gestaltar hälsosamt ätande.
Ulrika Söderlind, Ekonomisk-historiska institutionen, Stockholms universitet: Gastronomi vid det svenska hovet perioden 1873-1950.
25 000 kronor:
Helena Lundqvist, Institutionen för Restaurang och Måltidskunskap, Örebro universitet: Serveringsyrkets framtid – status, hantverk och kompetens.
Richard Tellström, Institutionen för Restaurang och Måltidskunskap, Örebro universitet: Tyvärr det är fullt! – Gästsortering och gästdiskriminering på restaurang.
2007 Tema: Utbildning och dess effekter på det gastronomiska området
400 000 kronor
Rickard Tellström Institutionen för Restaurang och Måltidskunskap, Örebro universitet och Håkan Jönsson, Etnologen, Lunds universitet:
Kunskap som kulinarisk motor. Svenska måltidsutbildningars effekter på den gastronomiska utvecklingen.
2008 Tema: Gastronomi och genus på den offentliga arenan
150.000 kronor
Inger M Jonsson och Marianne Pipping Ekström, Institutionen för Restaurang och Måltidskunskap, Örebro universitet: Kvinnliga kockar
2009 Tema: Mat och media.
100.000 kronor
Richard Tellström Institutionen för Restaurang och Måltidskunskap, Örebro universitet: Restaurangrecensionen som en gastronomisk-journalistisk genre – historia, former och recensenter från svenskt 1800-tal till idag.
Helena Sandberg, Sociologen, Lunds universitet: Matreklam i det nya millenniets medium.
25.000 kronor
Margaretha Nydahl och Anna-Marie Simunaniemi, Institutionen för kostvetenskap, Uppsala universitet: Att undersöka hur frukt och grönsaker hanteras i det aktuella medielandskapet.
Ethel Kautto, Institutionen ör kostvetenskap, Umeå universitet: Genusaspekter på annonser av glutenfria produkter.
2010 Tema: Mat och klimat – gastronomi och hållbar utveckling
Inga stipendier utdelades. Ansökningarna hölls sig inte inom det utlysta temat och hade dessutom vetenskapliga brister.
2011 Tema: Gastronomi, mat och trender
150 000 kronor
Maria Aggestam, Företagsekonomen, Lunds universitet: Gastronomiskt entreprenörskap
Tobias Linné, Sociologen, Lunds universitet: Mediala gestaltningar av djur som mat. Nyhetsdiskurser om miljö, etik och hälsa.
100,000 kronor
Anna Bryntorp, Tema K, Linköpings universitet: Mat + Alkohol = sant.
2012 Tema: Gastronomi, mat, måltider och trender
100.000 kronor
Hanna Sepp, Sektionen för mat och lärande, Högskolan Kristianstad: Mat och måltidskunskap i förskolan; måltidspedagogik.
2013 Tema: Gastronomi och måltidssituationer.
4 stipendier à 25.000 kronor erhölls av
Anna Burstedt (etnologen i Lund), Lars Eriksson (Restauranghögskolan i Örebro), Sofia Jonsson (etnologen i Stockholm) och Johan Tralau (statsvetenskapen i Uppsala).
2014 Tema: Gastronomi i Tore Wretmans anda i det privata och offentliga rummet.
Två stipender à 25.000 kronor.
Nicklas Neuman med artikeln Arvet från Tore Wretman – Måltiderna i välfärdsstatens regi.
Ulrika Söderlind med artikeln Tore Wretman och traktörklubbens inverkan på svenskt restaurangliv och restaurangnäring.
2015 Tema: Matlagningens genus
Två stipendier á 90 000 kr
Jonas Bååth och Nicklas Neuman för projektet Bilden av matmänniskan: Visuella representationer av manliga och kvinnliga matlagningsaktörer i Årets svenska måltidslitteratur 2000-2014
Anna Westman Kuhmunen för Röd och vit mat, en undersökning av samiska mattraditioner.
2016 Tema: Gastronomins gränser
Fyra stipendier á 90 000 kr
Andreas Håkansson, Högskolan Kristianstad kommer att skriva om sitt projekt Gastronomins färdigmat – industrin som gräns mot gastronomin,
Lisa Wiklund, Etnologiska institutionen, Stockholms universitet om sitt projekt
I skydd av en wienerschnitzel – Om kvinnors måltider i det offentliga rummet,
Ulrika Torell, Nordiska museet om Konditorets och kafékulturens sociala geografi,
Håkan Tunon, Centrum för biologisk mångfald, SLU och Kjell Danell, institutionen för vilt, fisk och miljö, SLU om Viltets mångfald, smak och nyttjande.
2017 Tema: Gastronomins gränser
Tre stipendier á 90 000 kr
Äta eller rata? Debatten om nötköttets kvalitet och ätbarhet under boskapspeståren i 1700-talets Sverige av historiker FD Johanna Widenberg, SLU.
Vilda bär i svensk mattradition från medeltiden till 1700-talet av arkeobotaniker, FD Jens Heimdahl, Statens historiska museer i Stockholm.
Barndomens gastronomiska innehåll och gränser av FD Johanna Sjöberg, Inst för kultur och kommunikation, Linköpings universitet.
2018 Tema: Ätandets gastronomi
Utlysning till Magdalena Ribbings minne
Ett stipendium om 50 000 kr till FD Simon Ekström, Stockholms universitet, för projektet ”Hummer på bordet. Hundra år av publika måltider och kommunikativa råvaror”.
2019 Tema: Tävlingar om gastronomi och matlagning
Ett stipendium om 60.000 kr till doktorand Henrik Scander, Restauranghögskolan, Örebro universitet, för projektet med titeln ”Tävlingpraktikers påverkan för branschutveckling hos matsalsarbetande sommelierer”.
2020 Tema: Dryckers roll i gastronomin
Tre stipendier:
Mathilda Marshall erhöll ett stipendium om 100 000 kronor
för ansökan ”Bland vinkylskåp och matkällare: Dryckesförvaring som ingång till hemmagastronomin”.
Julia Carrillo erhöll ett stipendium om 75 000 kronor för ”Strävan efter en hållbar gastronomisk dryckesupplevelse”.
Henrik Scander beviljades 75 000 kronor för ”Gastronomiska dryckesupplevelser – så förbättrar vi svenska folkets måltidsmönster”.
2021 Tema: Gastronomi som konstart
Två stipendier:
Joachim Sundqvist, Umeå universitet, 100 000 kronor för projektet ”Att porträttera en plats med spisen som staffli – måltiden i väglöst land som förmedlare av geografiskt knuten form och smak”.
Jonas Bååth, Lunds universitet, 50 000 kronor för projektet ”Avsmakningsmenyn: gastronomi mellan allkonstverk och spektakel”.
2022 Tema: Måltidsturism
Två stipendier:
Sandhiya Goolaup, Linnéuniversitetet får 75 000 kr för en undersökning om transformativa måltidsupplevelser.
Eva Maria Jernsand, Handelshögskolan vid Göteborgs universitet får 50 000 kr för Scary seafood om att locka till hållbar produktion och konsumtion av marina råvaror och produkter.
2023: Konferensstipendier
I väntan på nya medel gjordes en mindre utlysning med fem stipendier till yngre forskare (doktorander och forskare som disputerat de senaste fem åren) för att täcka deltagaravgiften till den internationella vetenskapliga konferensen Stockholm Gastronomy Conference i november 2023.
2024 Tema: Regionalt måltidshantverk med njutning i fokus
Tre stipendier:
Madeleine Jönsson, Högskolan Kristianstad, 100 000 kr för projektet Skapandet av en mattradition med alger: sensoriska upplevelser av havets grönsaker.
Daniel Lövgren, Institutionen för informatik och media, Uppsala universitet, sökt belopp 98 435 kr för projektet Unik …men levande? En studie av Upplandskubbens organisationalitet.
Emma Björner, Handelshögskolan, Göteborgs universitet, 50 000 kr för projektet Regionalt måltidshantverk i en digital era – möjligheter och hinder för fungerande samarbeten.
Övrig verksamhet
Ett seminarium varje höst där stipendiaterna presenterat och diskuterat sina forskningsprojekt.
Utgivning av jubileumsskriften Gastronomisk forskning 2008.
En uppdaterad genomgång av svensk måltidsforskning gjord av professor Agneta Yngve finns publicerad i bokverket Svensk gastronomi – en global succé (Måltidsakademiens förlag, 2021).