SVENSKA GASTRONOMISKA AKADEMIER OCH SÄLLSKAP
En akademiär ett sällskap som har till uppgift att främja någon eller några särskilda vetenskaper eller konstarter. Välkända svenska akademier som till exempel Kungliga Vetenskapsakademien och Svenska akademien tillkom på 1700-talet. Den äldsta akademien med uppgift att främja gastronomi för dess egen skull är Lilla sällskapet grundat 1814.Under 1900-talet har en rad akademier och sällskap bildats som har som sitt ändamål att vårda den svenska matkulturen.
Övergripande allmänsvenska
- Kungl. Skogs- och Lantbruksakademien
- Kålrotsakademien
- Lilla Sällskapet
- Gastronomiska Akademien
- Måltidsakademien
- Skolmatsakademin
- Svenska Dryckesakademien
Geografiskt avgränsade
- Blekinge matakademi
- Hagdahlsakademien
- Skåneländska Gastronomiska Akademien
- Matakademien Jämtland Härjedalen
- Smålands och Ölands Gastronomiska Akademi
- Västra Gastronomiska Akademien
Tematiskt avgränsande
- Baljväxtakademin
- Dala Öl-Akademi
- Glassakademien
- Grynkorvsakademien/Grynkorvens Vänner
- GutefårAkademin
- Sällskapet Hackkorvens vänner
- Svenska Hummerakademien
- Kanelbulle Akademien
- Knäckebrödsakademien
- Källaakademin
- Korvakademien
- Östergötlands Lutfiskakademi
- Lutfiskens Vänner
- Musselakademien
- Ostkakans vänner
- Ostronakademien
- Planksteksakademin
- Potatisakademien
- Raggmunksakademien
- Svenska Semleakademin
- Sillakademien Bohuslän
- Spritakademien
- SurströmmingsAkademien
- Gotlands Tryffelakademi
- Tunnbrödsakademin
- Svenska Viltmatakademin
- Upplandskubbens vänner
- Åkerbärets vänner
- Ålakademin
- Ölakademin i Motala
- Svenska Ölfrämjandet