Ordföranden har ordet

Bästa Gastronomiska Vänner!

Bästa medlemmar, detta underliga år, då vi i styrelsen haft högtflygande planer om intressanta, lärorika och roliga program. Avbokningarna har varit många till vår sorg men pandemin skyddar ingen.
Vi hoppas fortfarande att kunna genomföra en digital träff med Leif Mannerström och Erik Lallerstedt under ledning av vår vice ordförande Jan Sterner. De båda herrarna har mycket att tala om och de älskar att tala så det blir säkert minnesrikt. Vi har planerat in samtalet den 9 december.

Gastronomiska Akademien kommer inte att ha någon belöningsfest i januari 2021 men Vännerna kommer att ha digitala möten, ett i januari då vi presenterar guldmedaljören och ett i början på februari då vi kommer att presentera silvermedaljören och mottagaren av guldpennan. I slutet av februari presenteras de tre diplommottagarna. Gastronomiska Akademien tackar alla Vänner som kommit in med spännande nomineringar till årets priser. Flera kockintervjuer planerar vi också. 
Vårt restaurangbesök på Paul & Taylor som vi skjutit upp två gånger hoppas vi kunna genomföra så snart det bara går.

Nu är det dags för årsavgiften!
Mer än någonsin behöver föreningen era avgifter och vi tackar för ert stöd. Vi längtar bara efter att få starta upp igen och få presentera vårt fina program.

Nyhet inför nästa år är att alla får en ny digital tidskrift Taste Magazine Scandinavia. Där kommer Vänföreningen att få möjlighet att presentera sig och skriva om Gastronomiska Akademiens belöningsmottagare för 2020 m.m. I tidskriften kommer Ni att kunna finna ett nytt gastronomiskt forum och vi kommer att snabbt och lätt kunna få en inblick i gastronomin i Sverige. Det är Carl Wachtmeister och hans hustru, som också är medlemmar i Chaine des  Rotisseurs, som startat tidskriften därför att de saknat Restaurang & Storkök. Den kommer ut fyra nummer per år.

Gastronomiska Kalenderns 2021, med temat Nya svenska matvanor, är nu färdigtryckt och klar och finns för Er medlemmar att hämta på Vinkällaren Grappe.
Kalendern handlar 2021 om att våra svenska matvanor alltid är i rörelse. Den globala utvecklingen, om än för tillfället bromsad, gäller både införsel av spännande råvaror från världens alla hörn, och det faktum att många av oss rest och upplevt nya matkulturer, som vi tagit till oss. Vi får influenser från all världens kulturer, såväl religiösa som kulinariska. Även om eko-vågen är i avmattande är vegotrenden desto mer påtaglig. Hälften av all fisk vi äter är idag odlad och utvecklingen fortsätter nu på landbacken. Samtidigt minskar köttkonsumtionen något, medan vegetariska ”köttalternativ” tillkommer. Den så kallade medelhavskosten vi upplevt vid våra resor söderut kan idag skapas även av svenska råvaror. Rapsoljans sammansättning är nästan identisk med olivoljans. Vi dricker mindre alkohol; glädjande är att detta särskilt gäller ungdomen. Men viktproblemen tilltar och därmed dess hälsovådliga konsekvenser, så den gastronomiska utmaningen blir att njuta av den nya maten men ändå må bra.
Detta är vad som behandlas i 2021 års upplaga av Gastronomisk kalender, där det som alltid finns en presentation och intervju med Årets kock och andra gastronomiska pristagare.

Vid förra årsmötet beslöt vi att Kalendern skulle kosta 100 kr för medlemmar, men med tanke på situationen nu och då vi inte kunnat erbjuda Er så många aktiviteter, har styrelsen beslutat att Kalendern även i år kommer att vara kostnadsfri för medlemmar.

Kontakta kansliet, Barbro Henning på telefon eller på vännerna@telia.com och gör upp om hur Ni skall hämta den.

Köp gärna Gastronomisk Kalender som julklapp, den kostar då 200 kr. 

I Årets svenska Måltidslitteratur, tävlar över 400 nya böcker. Utdelningen av priser kommer att kunna följas digitalt, där vinnarna i varje kategori presenteras av Carl Jan Granqvist och Karsten Thurfjell.
Sveriges bästa bok alla kategorier och övriga pristagare kommer att presenteras på vår hemsida den 16 december.

Nu önskar jag Er alla en riktigt glädjefylld och frisk jul och nyårshelg. Styrelsen längtar efter att få se Er igen.

Christina Möller
Ordförande
e-postadress: moller.christina43@gmail.com