Rapport från Göteborg
TORSDAG DEN 19 JANUARI på Restaurang Kometen
Göteborgarna älskar sin Kometen, och med all rätt. Vi ”Vänner” som var där kan bekräfta att det är en restaurang med hög
klass. Maten var helt underbar och så riklig att vi absolut inte orkade med att äta upp. Dessutom var personalen uppmärksam och tillmötesgående.
Vi i ”Vännerna” Göteborg kan verkligen rekommendera er andra att gå till Kometen och insupa gastronomisk anda nu frambringad av Leif Mannerström med personal.
Lena o Lars Thelén
Gastronomiska Akademiens prisfest
LöRDAG 21 JANUARI inleddes år 2012 med GMV:s och Gastronomiska Akademiens stiliga prislunch på Riddarhuset. Gastronomiska Akademiens belöningar delades ut under sedvanlig pompa och ståt. Guldmedaljen gick till Marie och Wilhelm Pieplow från restaurang Årstider i Kockska Huset, Malmö, guldpennan till Mia Gahne, frilansskribent i Stockholm, diplomen till Katrin Ljungblom och Stefan Söderholm från Läckö slott, Lidköping, Kerstin Biärsjö från Hallongården, Bodarp i Skåne, Johan Solive, La Boulangerie i Malmö, Christine och Lars Anderberg, Vilhelmsdals gårdsmejeri, Tommarp och Jeanna Kanold, chokladtillverkare i Göteborg.
För första gången utdelades också Hirampriset till minne av Märit Huldt, Hiram; det gick till journalisten Lotta Lundgren i Stockholm.
I Riddarhussalen där svensk adel har sammanträtt sedan 1668 satt 120 GM-Vänner och belöningsmottagare samt akademieledamöter omgivna av de 2 330 vapenplåtarna med adelsätternas sköldar. GMV:s ordförande Christina Möller hälsade välkommen, Akademiens direktör för i år, professor Karin Johannisson, förrättade prisutdelningen assisterad av andra ledamöter som intervjuade beläningsmottagarna. En munter fanfar för varje mottagare blåstes i näverlur av Stewe Gårdare.
I Lantmarskalkssalen intogs lunchen med äggsallad och små brynta fläsktärningar som inledning, därefter varmrökt laxfilé och små kokta potatisar tillsammans med kråm med pepparrot och finhackad salladslök – jättegod kombination – och därtill en förnämlig servering. Cibo et Poto som sköter utspisningen i Riddarhuset har all heder av detta. Chokladfabriken hade gjort den fina lilla desserten av vit och mörk choklad, och när januarimörkret hade fallit halv fyra kunde alla lämna Riddarhuset nöjda och glada.
Lakritsprovning på temat Smaken lakrits
TORSDAG DEN 16 FEBRUARI på Vinkällaren Grappe,
Upptäck den nya smaken lakrits. Vi fick prova på äkta rålakrits och lakritskonfekt medan vi följde med på en resa i lakritsvärlden. Lotta Raab (Desserter utan gränser) berättade om råvaran lakrits, hur den framställs, skillnaden mellan söt och salt lakrits och hur lakrits kan användas i desserter och mat. Det blev en specialkomponerad dessert och inspiration till att lyfta in lakritsen i köket. Provningen varvades med kunskap och kuriosa om lakrits och allt illustrerat av bilder från lakritsrotens soliga hemregion Kalabrien. En trevlig bekantskap av en krydda som många älskar.
Italian Dining på Caina
TISDAG DEN 6 MARS på Restaurang Caina fick vi avnjuta
en genuint italiensk middag, komponerad av Stefano Catenacci och kombinerad med ett par väl valda italienska viner.
Restaurang Caina, som låg på söder, var den första etappen i familjen Catenaccis framgångssaga, där Operakällaren i dag är juvelen i kronan.Caina, trogen sitt italienska ursprung, har nu återuppstått i Nobis Hotel på Norrmalmstorg 2-4
Gastronomiresa till Saxå herrgå rd
FREDAG DEN 23 och SöNDAG DEN 25 mars inbjöd Carl Jan Granqvist, Vännerna till en fantastisk weekend i en underbar miljö späckat med upplevelser.
– Kåserier
– Utflykter
– Historisk middag med soaré. Nässelsoppa, fågelvarmrätt, granité, ostar, kolakräm, utvalda utsökta viner. Utsökt och unik dukning med antika och nyare klassiska bestick, glas och porslin samt kallmanglade linneservetter – en upplevelse som knappast kan bjudas någon annan stans.
Västgötaresan
Ett härligt samarrangemang mellan landets båda framsidor. Vännerna firade vårens ankomst med att besöka våra skickliga diplomander. Vi nj�t och umgicks i sann gastronomiska anda.
Första anhalt var vid Klangahamns Fisk vid Vätterns strand ca 4 mil söder om Askersund. Bernt Grönlind tog emot oss och berättade personligt om fiskrökeriets historia. Vi bjöds på lunch med lokala delikatesser som Vätternröding och nyrökt sik med goda såser. Dessutom serverades en rökt mjäll certifierad ål. Allt ledsagad av ljuvligt värmt knäckebröd. Mästerkocken Örjan Klein och Gunilla Englund fungerade som vice värdar och informerade oss om hur restauranger i Stockholm och Göteborg uppskattade Klangahamns kvalitetsprodukter. Besöket avslutades med att Bernt visade oss rökeriet.
Resan gick sedan till Forsvik där vi inhämtade kunskap om bl.a. uppfinnarna John och Nils Eriksson vars föräldragård ligger i Forsvik. Vi fick även se Sveriges första klaffbro av järn över Göta Kanal. Norsen blänkte som silver i Göta Kanal.
Därefter kom dagens överraskning, ett besök hemma hos Örjan Klein och Gunilla Englund. Deras västgötska sommarviste tog emot Vännerna med god mat. I den lite kyliga kvällningen bjöds vi in i det stora växthuset. Där bjöd Örjan på en smaklig nässelsoppa bl.a. med ramslök, kirskål och krämiga vaktelägg. En lammfärsburgare serverades på ett gott bröd. En liten lektion i ogräskunskap avslutade detta generösa besök.
Kulturen avlöste måltidsupplevelserna. Gunilla Englund tog oss med på pilgrimsvägen där vi stannade till för att lära oss om och se hur ramslöken växer fritt i ett naturreservat. Jonas Alstråmers gård såg vi på håll samt Magnus Gabriel de la Gardies slott Häljum i dag i ruiner. Ett kort stopp vid Varnhems klosterkyrka, där Gunilla berättade att Magnus Gabriel de la Gardie ligger begravd i kyrkan.
Framåt kvållen anlånde Vånnerna till Bjertorps slott dår vi åt en 5-rätters diné och övernattade. Drink: äppelvodka med vitt vin, förrätter: Kammusslor och Sparrissoppa, huvudrätter: Griskind och Kummel, efterrätt: Chokladglas med Jordgubbssorbet. Den goda maten åtföljdes av passande drycker.
Söndagsmorgonen startade med en fullvärdig stärkande frukost och därefter reste vi till Sivans Ostbutik & Café i Baljered på Varaslätten. Vi möttes av Sivans stora famn. Hon berättade sitt livs historia på genuin västgötska. Stand-up comidien på hög nivå Vi undfägnades förts med ett glas äppelcider från Herrljunga och därefter serverades en lunch med ostprovning ledd av Sivan fjärde generationens osthandlare. Vi provsmakade underbart goda lagrade ostar. Sivan berättade en historia kring var och en. Kaffe och praliner serverades i vå rsolen som avslutning. Sivans döttrar Sofia och Maria har övertagit Sivans verksamhet. Med varsam hand har döttrarna moderniserat mammas livsverk. Ny hemsida, logotyp, servering, bageri och pralintillverkning. Ostar till vardags och fest inköptes i stor mängd hos Sivan. En fantastisk upplevelse hos en sann entreprenör som aldrig kommer att sluta älska sina ostar.
På vägen hem besöktes diplomander från Hjo, Österhagens Glass. Stockholmarna mottogs av Inger och Stig Ernbro. Vännerna fick lära sig hur glasstillverkning gör till med ingredienserna grädde, ägg, socker och smaktillsatser (frukt, bär och kryddor) Stig demonstrerade glasstillverkning från förr i en gammal handvevad glassmaskin. Många frågor om glass fick svar av Inger och Stig. Därefter fick vi äta den prisbelönta glassen i stora lass.
Göteborgarna besökte på sin hemväg matambassadör Claes Wernerson och hans företag Qvänum Mat & Malt. Ett bryggeri och bränneri där arbetet sker med stor passion och kunskap.
Under hemfärden diskuterades besöken ingående och bedömningen var:
– bra planering
– god mat
– fina kulturupplevelser
– fantastiska diplomander
– en härlig överraskning
– underbara göteborgare
Christina Möller
Bilder från resan
Slottslunch på Görväln
LÖRDAGEN DEN 5 MAJ samlades 34 Vänner på det vackra Görvälns slott i Sörmland – några duktiga promenerare gick sista sträckan i vårsolen, övriga samåkte i bil. Slottet är urgammalt men som de flesta byggnader av format omgjort och förbättrad genom seklerna. Ägarfamiljen satsar stort på att skapa en tidsenligt och vacker inredning – och på ett förnämligt kök. Bådadera avnjöts denna sköna dag; i matsalen bjöds kökschefen Robert Hedmans utsökta sparris tjock och perfekt nöttkokt, med smörbrynt ljuvlig hollandaise (görs som vanligt men istället för smölt smör används brynt sådant, avhällt sin bottensats), rökta, rostade mandlar och ärter. Därpå underbart lamm i olika delar, starkt brynt först, dörefter ugnsstekt på låg värme till 58 graders innertemperatur, med morotsmosaik, polkabetor och en lätt sås. En av Görvälns chefer, Susan Pihlblad bjöd på slottshistoria och GMV:s Magdalena Ribbing berättade valda godbitar om måltidskultur.
Ordföranden Christina Möller påminde om det kommande årsmötet på Armémuseum den 22 maj och om Livrustkammarens vänners konserten den 12 juni på Elghammars slott, som GMV välkomnas till; anmälan görs till Cicci Landgren tel 08 85 12 34.
Årsmöte på Armémuseum
TISDAGEN DEN 22 MAJ hölls årsmötet på Armémuseum i Restaurang Borggården. Ordföranden Christina Möller hälsade välkommen och mångåriga medlemmen Sven Holmström höll i ordförandeklubban för själva mötet. Årsmötet inleddes med sedvanliga förhandlingar om året som gått (2011)
Styrelsen omvaldes och nya stadgar antogs. Innan middagen fick Vännerna en exklusiv förhandsvisning av Armémuseums nya utställning ”Mat för en hel armé”. Christina Halldén Tengnér materialkonservator och hennes kollega visade oss runt i den nästan fördiga utställningen som visade många föremål från krigens måltider. Utställningen gav mersmak och många Vänner planerade att komma tillbaka.
Där efter åt vi en majskyckling med grönsaker och potatistorn. Lakrits pannacotta med smälta rabarber och krispig kaka avslutade den smakliga måltiden
Sedvanligt glad stämning rådde och Christina Möller påminde om nästa arrangemang, konsert på Elghammar den 12 juni. Se Aktiviteter.
Spritmuseet
MÅNDAG DEN 10 SEPTEMBER KL. 18.00 besökte vi Spritmuseeum i Galärskjulen på Djurgården i Stockholm. Där fick vi se Face it! – en utställning med 70 verk ur Absolut Art Collection som kom till under åren 1986-2004. Ikoniska verk av bland andra Andy Warhol, Keith Haring, Ed Ruscha, Damien Hirst men även svenska konstnärer som Linn Fernström och Dan Wolgers finns med.
Museets chef Ingrid Leffler visade oss utställningen och berättade om museets historia.
Därefter åt vi en snapsanpassad delikatesstallrik som krögaren Alexander Magnusson komponerat med typiska svenska råvaror till Vännerna.
Vi inledde med en Absolut Art Cocktail, delikatesstallriken och sensommarens bär med nyslungad glass.
Besök gärna museet, en fantastisk lokal med anor.
Stipendiater på Grappe
TISDAG 9 OKTOBER kl 15 Seminarium på Vinkällaren Grappe. Här berättade Gastronomiska Akademiens stipendiater, alla hushållslärare i grunden, om sin forskning. Drygt tjugotalet Vänner lyssnade till både roliga och intressanta redogörelser om pågående verksamhet med gastronomiska förtecken.
Emma Oljans, Uppsala universitet, pbserverar hur lärare ser på vad hälsa innebär och hur interaktionen lärare-elever angående mat och hälsa tillgår när skolan är arena för folkhälsan. Marie Lange, Uppsala universitet, forskar på livsmedelshygien enligt skolans nya kursplan, och har kunnat konstatera att antalet livsmedelsburna sjukdomar inte har minskat. Albina Brunosson, Högskolan i Kristianstad, ägnar sig åt hur undervisningen om hemkunskap tillgår i sårskolan dår detta ämne är mycket större i i övrig grundskola. Hon har noterat att det är svårt att följa recept utan att man har grundkunskap, och att den i sin tur inte alltid ges eleverna i tillräcklig utsträckning. Ingela Bohm, Umeå universitet, berättade via en ljudfil om kartläggning av den sociala miljön mat-hälsa och har sett att elever delar matglädje med varandra och får teknisk kunskap av lärarna.
Därpå tog fil dr Hanna Sepp vid och informerade om matpedagogik i förskolan med hjälp av en rolig liten film där muntra barn agerade i ett ”frukostspel”. Förskolans mat är viktig, sade Hanna Sepp, men måltiden som tillfälle till kunskap börjar med frukosten, barnen ska lära sig att äta frukt och grönsaker redan där.
Carl Jan Granqvist höll till sist på sitt charmerande och underhållande sätt ett vackert bildsatt föredrag om mat och historia, lärorikt och tankeväckande. Eftermiddagen avslutades med en måltid med god gryta och vin.