Pepparrot i Kungsbacka
TORSDAG DEN 10 JANUARI välkomnades vi till en Pepparrotsafton i Pepparrotslandet. Det är här i vår kommun som Fjärås ligger och där bor Pepparrotskungen.
Kvällen startades med en liten information om vad pepparrot är och hur man odlar den. Denna presentation gjordes av odlaren i Fjärås. Under presentationen smakade vi på Kejsargrogg, Storgatans specialitet.
Därefter serverades vi pepparrot i många olika former, såsom såser, smaktillsats i olika soppor, till olika fiskar och till olika kött. Mellan rätterna serverades en aptitretare. Efter maten blev vi serverade ett pepparrotste som Lars Thelén hade tillverkat.
Belöningskalas på Riddarhuset
Söndagen var isande kall och solig den 20 januari när hundratalet gäster fyllde Riddarhuset, det sköna privatpalats som svensk adel äger, och där Gastronomiska Akademiens belöningsutdelning och lunch hölls för sjätte året i rad.
GMV ordnar denna tillställning och vår ordförande Christina Möller välkomnade. Magdalena Ribbing berättade om Riddarhusets historia i Riddarhussalen som är adelns sammanträdeslokal en trappa upp. Där tog de sju utvalda emot sina diplom, guldpenna, silvermedalj och guldmedalj i en elegant ceremoni ledd av Akademiens direktör Stephan Rössner biträdd av Karsten Thurfjell.
Daniel Berlin på krogen Daniel Berlin i Skåne Tranås tilldelades guldmedalj, måltidsforskaren Richard Tellström fick silvermedalj, matskribenten Ulla Karlström på Allt om Mat guldpenna. Diplom tilldelades Mikael Jidenholm på Ugglarps Grönt i halländska Slöinge, Ewa Vikingson på Kullings kalvdans, Kungegården i Vårgårda, Pauline och Per Vidlund på Ängsö fisk, Skurusund i Västerås, samt rabarberodlarna Tor Nyberg och Inger Bjugård på Väversunda bärordling i Ödeshög.
Gunilla Englund berättade om Märit Huldt, Hiram, vars pris delades ut för andra året, denna gång till matskribenten Margit Richert. Stewe Gårdarens härliga näverlurstoner ljöd för varje belöningsmottagare.
Lunchen i Lantmarskalkssalen på nedre våningen lagades i regi av Cibo et Poto i Riddarhusets eget kök och bjöd på en salladsförrätt med rökt fisk följd av fin klassisk kalvstek med grönsaker och gräddsås samt givetvis pressgurka. Kalaset avslutades med Chokladfabrikens läckra små chokladbakelser till kaffet.
Sufflékväll på Chokladfabriken
DEN 5 mars samlades vi till en suffléafton. Det var i Konditormästare Martin Isakssons nybyggda kökslokaler på Renstiernas Gata 12 som vi fick tillverka ”något uppblåst” i. Det blev varma portions- och större suffléer med olika smaker som choklad, frukt och bär.
Vi inledde kvällen med en fisksufflé med tillbehör och sedan våra egentillverkade goda, vackra suffléer.
Unik caviarmiddag i Stockholm
En tisdagkväll i mitten av april träffades Vännerna till en unik och exklusiv måltid på F12. I centrum fanns caviar, äkta caviar från störfisken, en utrotningshotad art, som fått en ny framtid genom de fiskodlingar, som börjar växa fram.
Carelian Caviar i Finland, Nordens enda störodling hittills, presenterade sina finaste kvaliteter av caviar i en måltid skapad av Danyel Couet, köksmästare på F 12 och Roland Persson, Årets Kock 1990, den senare kvalitetsansvarig hos Carelian Caviar.
Det blev en magisk afton, som naturligtvis inleddes med champagne,Diebolt-Vallois Champagne Brut Cuvée Prestige från Cramant. Priset ligger på ca 300 kr beroende på ”Årgång”.
Champagnen följdes av fantastiska rätter och viner där caviaren matchades med bland annat piggvar och oxfilet wagyo.
En extra dimension skänkte Markku Pättiniemi, vd för Carelian Caviar, som gav bakgrund åt den gastronomiska upplevelsen genom att förmedla historik och kunskap om den unika mångtusenåriga störfisken.
Norsk konst och kulinarism i god förening på ambassaden
MÅNDAGEN DEN 2 SEPTEMBER, SKARPÖGATAN 4 Vånnerna var inbjudna till en unik tråff på norska ambassaden på Djurgården. År 1950 lade dåvarande kronprinsen Olav tillsammans med kronprinsessan Märtha grundstenen till denna särpräglade, vackra byggnad ritad av arkitekten Knut Knutsen. Norges ambassadör sedan 2009, Anne Lund, tog emot oss och eftersom det är 150 år sedan den norske världsberömde konstnären Edvard Munch föddes berättade ambassadören om ambassadens fantastiska verk av Munch. Därefter talade Norges sjö matsrådschef i Sverige, Line Kjelstrup, om ”Sådant hav – sådan fisk.” Kvällen avslutades med en generös, delikat fisk- och skaldjursbuffé med det bästa från Norges kust.
Ambassadens kock Sebastian Engh introducerade denna buffé.
Alla Vännerna var euforiska !!
Vännerna tackar för den kunskapsrika och kulinariska aftonen.
SJÖMAGASINET MED ULF WAGNER
TORSDAG DEN 12 SEPTEMBER. Träffades Vännerna på Sjömagasinet. Kvällen inleddes med mousserande vin vid ankomst. Vi fick njuta av en varmrätt med 2 glas vin, dessert samt kaffe.
Vill passa på att tacka de vänner som medverkade och bidrog den trevliga kvällen hos Ulf Wagner på Sjömagasinet, han bjöd verkligen på sig själv och trakterade oss en smakfull personlig meny med perfekt stekt torskrygg och passande bourgogne, följt av en god dessert i form av mandelstekt äpple på mamma Wagners vis, helt delikat och minnesvärd anrättning.
Samtidigt fick många möjligheten att köpa boken, Minnen och menyer, signerad på plats. En mycket trevlig upptakt på hösten.
GASTRONOMISK FORSKNING PÅ KSLA
TISDAG DEN 8 OKTOBER samlades 25 Vänner för att lyssna på Gastronomiska Akademiens Stiftelses stipendiater som berättade om sina rön och resultat. Tobias Linné redovisade sin forskning kring ”Mediala gestaltningar av djur som mat”. Sofia Jonsson talade om ”Från blodpudding till Gefilte fish, om måltidens betydelse för svenskjudiska konvertiter”. Lars Eriksson berättade inspirerat om ”Att äta mandeltårta med potatissticka” samt avslutningsvis Johan Tralau om ”Bordskicket filosofi”.
Därutöver en kort betraktelse om måltidens etikett av Magdalena Ribbing och en redogörelse för Kungl Skogs- och lantbruksakademien av ledamoten Christina Möller. Ett (som det skulle visa sig livligt) samtal mellan stipendiater och närvarande medlemmar av Gastronomiska Akademiens och Måltidsakademiens Vänner avslutade seminariet.
Kvällens måltid skapades av KSLA:s kock Linda Abrahamsson, vilken bestod av: Dillkött på lamm och till dessert Mazarinäpple. Allt till Vännernas stora belåtenhet.
HUMMERSAFARI
FREDAG DEN 11 TILL SÖNDAG DEN 13 OKTOBER gjordes en hummersafari till Hunnebostrand i Bohuslän med Vännerna. Vi åkte till Hotel Kaprifol i Hunnebostrand för fiska hummer! Det blev en unik upplevelse med entusiastiska deltagare..Väl hemkommen från hummerfiske på västkusten och en jättetrevlig vistelse där. Det var verkligen en upplevelse och vi hade enorm tur med vädret, strålande sol i två dagar. Det kunde inte vara bättre och vilka humrar vi åt, otroligt gott.
I paketet ingick 2 övernattningar på Hotel Kaprifol med frukostbuffé.
EN KVÄLL MED SVENSKT KÖTT
TORSDAG DEN 17 oktober träffades 15 Vänner på Franzéngatan 6. Kvällen inleddes med att Svenskt Kötts vd Maria Forshufvud informerade om det svenska köttets situation idag. Därefter presenterade Köttmästare Eric Persson allt om det nya kring svenskt kött. Det blev en unik utbildningskväll. Nya styckningsdetaljer, nytt styckningsschema, ny märkning.mm. Frågorna var många och intressanta som med suveränitet besvarades av Maria och Erik.
Kvällen avslutades med en svensk charktallrik och en god dessert.
TORE WRETMANDAGARNA & MÅLTIDSGALAN 2013 PÅ NORDISKA MUSEET
ONSDAG DEN 23 OCH TORSDAG DEN 24 OKTOBER
Tore Wretman, vår nestor när det gäller måltidsupplevelser. Hovtraktören Tore var föregångaren som utvecklade den svenska gastronomin. Doktor Wretman kombinerade internationella trender med lokala traditioner. Inledde karriär som kökspojke, arbetade internationellt och blev kung i sitt eget restaurangimperium som var byggt på kunskap.
Wretman var sant road av utbildning och kompetensutveckling och såg behovet av att branschen fick en akademisk utbildning. Wretmandagarna ska årligen behandla intressanta ämnen kopplade till Måltiden för såväl näringsliv, forskning och hantverk. År 2013 är första gången med tema ”Upplevelsen av….”
MÅLTIDENS DAG
TORSDAG DEN 24 OKTOBER var Vänner och andra välkomna till Kulturhuset i Stockholm.
De fick smaka på Årets Måltidens Dagssoppa. Klassisk Dixielandorkester underhöll.
Engagerade människor runt om i landet uppmärksammar Måltidens betydelse och bjöds på årets utvalda soppa.
Magdalena Ribbing, Carl Jan Granqvist och Måltidsakademiens förre preses Stephan Rössner hö ll ”miniföreläsningar” om måltidsupplevelser, vett och etikett och myter om mat. Christina Möller var conferiencer. Med stöd från Sveriges Bagare & Konditorer, Brödinstitutet, KulturhusetStadsteatern och Dafgård genomfördes dagen.
FINE DINING PÅ ESPERANTO
TISDAG DEN 5 NOVEMBER Öppnade Restaurang Esperanto med välförtjänt stjärna i Guide Michelin sedan många år sina portar speciellt för oss.
Sayan Isaksson, krögare och köksmästare, komponerade en speciell meny, där hans kärlek till den japanska matkulturen blandade sig väl med vår skandinaviska terroir. Två matchande viner och iscider till dessert ingick, liksom kaffe efter maten.
Sayan Isaksson berättade: ”Att vi inleder höstsäsongen med en meny som fokuserar på svenska råvaror där vi valt att jobba med producenter som vi tycker har en stil som passar vår gastronomi, det vill säga råvaror framtagna ur ett väldigt högt kvalitetsperspektiv med respekt för djur och kultur.
Vi har genom åren utvecklat ett kärleksförhållande till den japanska matkulturen.
Menyn genomsyras därför av ett lätt anslag ifrån landet i öster där smaker, tekniker, porslin och estetik blandar sig väl med vår skandinaviska terroir”
GASTRONOMISK KALENDERPREMIÄR PÅ NORSTEDTS
TORSDAG DEN 14 NOVEMBER lystes höstrusket upp av sextiotalet Vänner i bokförlaget Norstedts fina salong där Gastronomisk kalender presenterades med sin flotta uppenbarelse: svart omslag med bestick i de stora politiska färgerna, superelegant av fotografen Björn Lindberg. Christina Möller välkomnade, Magdalena Ribbing och Karsten Thurfjell intervjuade några stjärnor bland de medverkande i Kalendern: Carl Uggla, Årets kock Daniel Räms, Mats Svegfors och Leif Pagrotsky och deltagarna frågade flitigt och fick kloka svar!
Kalendern har titeln Politik på menyn och är lite mer omfångsrik än vanligt med fantastiskt roliga och intressanta texter av ovanstående och många fler. Hemgjord grön ärtsoppa, len som en sommarvind, och likaledes hemgjorda snittar med rensteksröra bjöds tillsammans med alltid välpassande mousserande vin. Och Kalendern såldes i massor till extrapris – blir kanske årets Julklapp! Finns också att köpa hos Barbro Henning på kansliet.