Aktuellt

Information från kansliet

Adress Vännerna, c/o Vinkällaren Grappe, Grevgatan 5, 114 53 Stockholm. E-post: vannerna@akademierna.se Bankgiro 5727-8335  www.akademierna.se

Nomineringar

Välkomna med nomineringar till Gastronomiska Akademiens belöningar för 2025
Nu är det dags att föreslå personer/företag inom måltidsområdet i Sverige som du/ni tycker ha gjort en berömvärd insats.

Utlysning av stipendier

Gastronomiska Stiftelsen 2025. Utlysning av stipendier på temat ”Måltidens betydelse i svenskt kulturliv”.
Stiftelsen utlyser 2-3 stipendier, i storleksordningen 50 000 – 100 000 kr.

Arbetet med att ta fram en svensk kulturkanon har aktualiserat frågor kring måltidens roll i kulturlivet. Några exempel på frågor skulle kunna vara: Vilken roll har måltider haft i kulturarrangemang, såväl i historia som nutid? Kan måltiden i sig ses som ett kulturuttryck? Är måltidsgestaltningar jämförbara med andra typer av scenkonst? Kan måltidslitterära verk ingå i en litteraturkanon? Gastronomiska stiftelsen vill med denna utlysning uppmuntra till forskning om måltidens roll i svenskt kulturliv.

Årsmöte 2025

Årsmötet hålls i en separat lokal på Villa Foresta, där vi efter sedvanliga förhandlingar får lyssna till Charlotte Birnbaum, Gastronomiska Akademien tallrik nr 9. Läs mer och anmäl dig

Exklusiv matresa till Slussens Pensionat på Orust i 8-9 maj

I det vackra Bohuslän ligger Västkustens pärla, Slussens Pensionat, där David Lundqvist, Årets Kock 2018, är kock och delägare. David har tagit fram en exklusiv måltid speciellt komponerad för Vänföreningen. Utöver middag kommer Adriaan van de Plasse och föreläser om ”Ostron & Havets läckerhet” Läs …

Läs mer

Bli expert på Gin!

Och inte vilken gin som helst utan världens mest prisbelönta gin, nämligen Hernö Gin! Nyfiken på gin? Mängden ginsorter exploderar och inte minst svenskt gin, som nu väcker stor och berättigad uppmärksamhet både här hemma och i världen. Läs mer och anmäl dig

Mästerkocken Markus på Tegelbacken!

Mitt på Tegelbacken ligger en pärla till restaurang med Markus Aujalay som krögare och den 26 mars är vi från Vännerna välkomna till en riktigt härlig vårlig matupplevelse!Köket är svenskt-franskt och vi kommer att bli serverade tre mellanrätter och en dessert. Menyn är just nu …

Läs mer

Lyxlunch med Myllymäki till budgetpris

Nåja, vad som är budgetpris kan alltid diskuteras. Men det är definitivt lägre än på tvåstjärniga Aira på Djurgården. Hur som helst är du välkommen till en fantastisk lunch med Tommy Myllymäki i klassiska Bobergs matsal (högst upp i NK). Vi avnjuter en läcker tvårätters …

Läs mer

TASTE magazine Nr 2, 2023

Alltid lika glad. Hade nöjet att för drygt 20 år sedan arbeta i ett av planetens något varmare länder. På vintern var det varmt med någon enstaka regnskur för att på våren gå mot ännu varmare väder som till sommaren byttes till bokstavligt talat ökenvärme. …

Läs mer

TASTE magazine Nr 1, 2023

Ibland är det enkla gott nog. Efter en lång mörk höst och vinter är man ett ganska lätt offer för allehanda vårkänslor. För egen del är de rätt sansade och bygger mest på iakttagelser i naturen. En flock återvändande tofsvipor på fältet, en snödroppe eller …

Läs mer

Christina Möller Foto: Ronnie Ritterland / Sveriges Radio

Ordföranden har ordet

Bästa Gastronomiska Vänner! Välkommen till höstens aktiviteter med Vännerna. Vi planerar att under hösten/vintern erbjuda en rad intressanta och välsmakande möten. Ostron på Melanders, 22 oktNils Molinder guidar oss bland många ostronsorter. Nils har skrivit fyra nya böcker skaldjur, fisk, ostron och sill och strömming …

Läs mer